مددکاری اجتماعی مراقبت های بهداشتی: این مقاله کاوش عمیقی از عملکرد مددکاری اجتماعی مراقبتهای بهداشتی ارائه میکند، بینشهایی را در مورد شایستگیها و مهارتهای اصلی، برنامه ریزی ها و جمعیتهای مختلف کار عملی، نقشها و مسئولیتها، اهمیت همکاری بین رشتهای، چالشها و معضلات اخلاقی و روندها و فرصتهای آینده ارائه میدهد.
فهرست عناوین این مطلب [پنهان]
عملکرد مددکاری اجتماعی مراقبت های بهداشتی با پرداختن به نیازهای پیچیده اجتماعی، عاطفی و روانی افراد و خانواده ها، نقش حیاتی در سیستم مراقبت های بهداشتی ایفا می کند.
این متخصصان ماهر با بیماران، خانوادهها و تیمهای بین رشتهای همکاری میکنند تا مراقبت جامع را تضمین نمایند و بهزیستی کلی را ارتقا بخشند.
این مقاله کاوش عمیقی از عملکرد مددکاری اجتماعی مراقبتهای بهداشتی ارائه میکند، بینشهایی را در مورد شایستگیها و مهارتهای اصلی، برنامه ریزی ها و جمعیتهای مختلف کار عملی، نقشها و مسئولیتها، اهمیت همکاری بین رشتهای، چالشها و معضلات اخلاقی و روندها و فرصتهای آینده ارائه میدهد.
خدمات مددکاری اجتماعی مراقبت های بهداشتی شامل مجموعه ای از خدمات با هدف بهبود کیفیت زندگی برای بیماران و خانواده های آنها می شود. این متخصصان دارای دانش تخصصی از سیستمهای پزشکی و اجتماعی هستند که آنها را قادر میسازد تا نیازهای روانی اجتماعی را به طور مؤثر ارزیابی کنند و مداخلات مناسب را توسعه دهند.
آنها پیچیدگی های سیستم های مراقبت های بهداشتی را درک می کنند و تأثیر شرایط پزشکی بر رفاه و عملکرد کلی افراد را درک می کنند. مددکاران اجتماعی مراقبت های بهداشتی با پرداختن به عوامل اجتماعیِ تعیین کننده سلامت، نقشی اساسی در دستیابی به نتایج بهتری از سلامت و ارتقای دسترسیِ عادلانه به مراقبت های بهداشتی ایفا می کنند.
مددکاران اجتماعی مراقبت های بهداشتی دارای مجموعه مهارت های منحصر به فردی هستند که دانش پزشکی را با تخصص مددکاری اجتماعی ترکیب می کند. صلاحیت های آنها شامل درک پویایی سیستم های مراقبت های بهداشتی، انجام ارزیابی های جامع، ارائه مشاوره و مداخله در بحران، حمایت از حقوق بیماران، و نشان دادن صلاحیت فرهنگی و آگاهی از تنوع است.
مددکاران اجتماعی مراقبت های بهداشتی با ادغام دانش از علوم پزشکی و اجتماعی به نیازهای چندوجهیِ بیماران و خانواده هایشان می پردازند. این متخصصین با افراد مختلف همکاری می کنند تا آنها را در فرآیندهای تصمیم گیری توانمند سازند و نتایج مثبت سلامت را تسهیل نمایند.
مددکاران اجتماعی مراقبت های بهداشتی را می توان در محیط های مختلف یافت، آنها مداخلاتشان را برای رفع نیازها و چالش های خاصِ مرتبط با هر نوع جمعیت برنامه ریزی و تنظیم می کنند.
در بیمارستانها، آنها برای رسیدگی به عوامل روانی اجتماعی مؤثر بر سلامت و رفاه بیماران، از نزدیک با تیمهای پزشکی همکاری میکنند. در مراکز مراقبت تسکینی و آسایشگاه ها، آنها از بیماران و خانواده هایی که با تصمیمات پایان زندگی و غم و اندوه مواجه هستند، حمایت می کنند. مخاطبین این متخصصین، از امکانات توانبخشی و مراقبت های طولانی مدت با منشاء تخصص آنها، در کمک به انسانها در جهت سازگاری با شرایط جدید سلامت و ارتقای استقلال بهره می برند. مراکز و کلینیکهای سلامت اجتماعی به مددکاران اجتماعی مراقبتهای بهداشتی برای ارائه مراقبتهای جامع به جمعیتهای محروم متکی هستند. جمعیت های خاص، مانند کودکان، سالمندان و افراد دارای معلولیت، از حمایت های تخصصی مددکاران اجتماعی برخوردار می شوند که نیازهای منحصر به فرد آنها را درک کرده و از حقوق آنها دفاع می کنند.
مددکاران اجتماعی مراقبت های بهداشتی در نقش های چندوجهی خود وظایف متعددی را برای اطمینان از مراقبت جامع برای بیماران و خانواده های آنها انجام می دهند.
آنها ارزیابی های روانی اجتماعی را با در نظر گرفتن تأثیرات متقابل بین شرایط پزشکی، سلامت روان و عوامل اجتماعی انجام می دهند. بر اساس ارزیابی های خود، آنها مشاوره و مداخله در بحران را برای رسیدگی به پریشانی عاطفی و حمایت از افراد و خانواده ها در زمان های چالش برانگیز ارائه می دهند.
توسعه برنامههای مراقبت و هماهنگ کردن منابع در سیستمهای مختلف، اجزای اساسی نقش آنها است که تداوم مراقبت را تضمین میکند و پشتیبانی موجود را به حداکثر میرساند.
مؤسس اولین رسانه تاب آوری اجتماعی جواد طلسچی: در این مطلب درباره مدیر و مؤسس اولین رسانه تخصصی تاب آوری اجتماعی ایران مطالبی کوتاه و مختصر ارائه خواهیم داد.
مروری کوتاه از کودکی تا بزرگسالی دکتر جواد طلسچی یکتا مدیر و مؤسس اولین رسانه تاب آوری اجتماعی ایران
در ابتدا معرفی بسیار مختصر از اولین رسانه تاب آوری اجتماعی ایران که به اختصار رسانه تاب آوری ایران نیز نامیده می شود می پردازیم.
این رسانه با بهره گیری از نجارب ۱۳ ساله مجموعه رسانه های تخصصی مددکاری اجتماعی ایرانیان از سال ۱۴۰۰ شروع به کار کرد و نهایتاً در سال ۱۴۰۲ رونمایی شد.
رسانه تاب آوری ایران با نشانی اصلی talisweb.ir و دو نشانی متصل فرعی socialresilience.ir و resiliencemedia.ir فعال می باشد.
رسانه تاب آوری اجتماعی ایران به عنوان خبرگزاری تاب آوری ایران نیز شناخته شده است و در قالب اطلس فارسی تاب آوری ایران به اخبار و اطلاعات مرتبط با تاب آوری در سرتاسر کشور می پردازد.
شایان ذکر است رسانه تاب آوری ایران در هیچ کجای کشور شعبه ندارد و این برند در انحصار مالکیت حقیقی و حقوقی دکتر جواد طلسچی یکتا مدیرکل مجموعه رسانه های تاب آوری ایرانیان می باشد.
دکتر جواد طلسچی یکتا بنیانگذار اولین خبرگزاری تاب آوری کشور در بیستم مهرماه سال ۱۳۵۷ چشم به جهان گشود.
از دوران کودکی بنابه اظهارات نزدیکان و اطرافیان نگاهی عمیق به مسائل مختلف فردی خانوادگی و اجتماعی داشت و تحصیلات دوره ابتدایی خود را در دبستان صابرحنان و راهنمایی را در مدرسه نبوّت و همچنین دبیرستان در مدرسه شهید فرامرزی سپری نمود.
از همان اوان کودکی در درس و تحصیل بسیار موفق بود به طوریکه همه ساله در المپیادهای علمی در سطوح مختلف شهرستانی تا استانی حائز بالاترین مقام های علمی شده است. نفر اول المپیاد علمی دبیرستان های بندرانزلی در سال ۱۳۷۲ تا کسب مقام اول استانی در المپیاد ادبیات نمونه های کوچکی از این دست موفقیت های تحصیلی ایشان بوده اند.
از سن دوازده سالگی در کنار درس و تحصیل و ورزش در رشته بستکبال، وارد دنیای موسیقی شده و ساز پیانو در رسته موسیقی کلاسیک را در محضر استانید پیشکسوت از جمله خانم اوهانجانیان و همچنین آقایان ممتازی، آندره مرادیان و احمدزاده (از پیانیست های مطرح کشور) آموخت و در رشته پیانو کلاسیک در بالاترین سطح پیش رفت.
وی در سال ۱۳۷۵ در رشته مددکاری اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر اصفهان مشغول به تحصیل شد. پس از فارغ التحصیلی در قالب امریه سربازی در رسته شغلی مددکاری اجتماعی مسئول بند اطفال زندان بندرانزلی شد و طی دو سال فعالیت در این عرصه تجربیات مهمی آموخت به طوریکه وی در گفتگوهای متعددی از این دو سال خدمت در زندان، به عنوان نقطه عطفی در زندگی اش یاد کرده است.
وی بلافاصله بعد از اتمام خدمت سربازی به کشور ارمنستان سفر کرد و در رشته موسیقی کلاسیک (ساز پیانو) مشغول به تحصیل شد و با توجه به تسلط بالا به زبان انگلیسی، همزمان با تحصیل در رشته موسیقی در کنسرواتوار کمیتاس ارمنستان (که در آن مقطع زمانی جزء ده کنسواتوار برتر جهانی محسوب می گشت) در رشته روانشناسی بالینی در یکی از دانشکده های خارجی فعال در کشور ارمنستان، تحصیلات تکمیلی خود را در این حوزه آغاز نمود.
جواد طلسچی یکتا از همان مقطع زمانی (سال ۱۳۸۳) به روانشناسی مثبت و کارگاه های تخصصی فوق برنامه دانشکده روانشناسی علاقه فراوانی نشان داد و طرح های مختلفی در زمینه تاب آوری روانشناختی (از همان مقطع زمانی) توسط ایشان در آن مرکز علمی تحقیقاتی ارائه شده است.
وی پس از اتمام تحصیلات تکمیلی در کشور ارمنستان به ایران بازگشت و با اخذ مجوز رسمی از سازمان بهزیستی استان گیلان در حیطه کلینیک های مددکاری اجتماعی، در فیلدهای متنوع تخصصی همچون توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، ارائه خدمات تخصصی مددکاری و مشاوره به فرزندان امدادبگیر بهزیستی، اجرای طرح های متنوع در زمینه آسیبهای اجتماعی و تدریس در حوزه های مختلف مددکاری اجتماعی و روانشناسی برای جامعه هدف سازمانهای حمایتی فعالیت نمود.
از سال ۱۳۹۰ به موازات همه فعالیتهای ایشان در دنیای واقعی، بنابه اظهارات خود ایشان در مصاحبه های خبری ضمن نیازسنجی در حیطه خلاءهای رسانه ایِ مددکاری اجتماعی ایران، وبلاگ های متعددی در این حوزه تأسیس و با دانشگاهها و سازمانهای غیردولتی فعال در عرصه مددکاری اجتماعی ارتباط برقرار نمود.
در سال ۱۳۹۲ با تأسیس رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان مسیر جدیدی در زندگی وی آغاز گردید به طوریکه از همان زمان تا کنون این مسیر ادامه دار می باشد. بر اساس علاقه ذاتی وی به کار رسانه و با آموخته های بسیار از دوره های مختلف تخصصی رسانه ای همچون اتودهای کُنشگری اجتماعی و دیده بانی اجتماعی که در خارج از کشور سپری نموده است با تمام توان و بعضاً به صورت شبانه روزی به فعالیت در حوزه رسانه های مددکاری اجتماعی ایران پردخت و در این مسیر موفقیتهای بسیار کسب نمود، به طوریکه وبسایت مددکاران اجتماعی ایرانیان بعد از دو سال فعالیت، به عنوان یکی از سه رسانه برتر ایران در حوزه مددکاری اجتماعی ایران شناخته شد.
در سال ۱۳۹۲ ایشان پس از حضور در یک کارگاه آموزشی با موضوع تاب آوری که در شهر رشت برگزار شد، به این حوزه کاری علاقمند شده و یکی از بخش های اصلی فعالیت رسانه ای خود را از همان اوان فعالیت رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان به این فیلد تخصصی اختصاص داد.
در سال ۱۳۹۳ وبگاه اختصاصی تاب آوری را به عنوان یکی از بخش های اساسی پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران (که بخش خبری وبسایت مددکاری اجتماعی ایرانیان را شامل می شده است) ایجاد نمود.
برنامه های متنوع آموزشی پژوهشی مطالعاتی و تحقیقاتی، عمده محورهای اساسیِ این وبگاه و باشگاه تاب آوری ایران بوده اند که به عنوان یک وبگاه موازی در پایگاه خبری اختصاصی مددکارنیوز (که در آن مقطع زمانی مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران نام داشت) در دستور کار رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان قرار گرفت.
وی از سال ۱۳۹۹ پس از اخذ مدرک دکتری در رشته مدیریت کوچینگ به شکل حرفه ای وارد عرصه تدریس در فیلدهای تاب آوری و مددکاری اجتماعی شد. بطوریکه از آن زمان تا سال ۱۴۰۲ در کارگاهها و برنامه های آموزشی دانشگاههای متعددی از جمله خوارزمی، علامه طباطبایی، علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه گیلان تدریس نمود.
در سال ۱۴۰۲ پس از سالها فعالیت رسانه ای، موفق به تأسیس پایگاه خبری اختصاصی مددکارنیوز گشت که با مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دفتر مرکزی در شهرستان بندرانزلی و گردش کار ملی، فعالیت های رسانه ای خود را در یک چارچوب رسمی تر و به عنوان اولین پایگاه خبری رسمی مددکاری اجتماعی در کشور دنبال نمود.
پس از آن و با گذشت بیش از یک دهه فعالیت رسانه ای در مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی ایرانیان و همچنین برخورداری از تجارب ارزنده ناشی از اجرای چندین کارزار رسانه ای و پوشش های خبری رسانه ای همایشات و کنفرانس های داخلی و خارجی، تصمیم به تأسیس اولین خبرگزاری تاب آوری ایران گرفت و با تیم تخصصی رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان در میان نهاد.
طراحی یک پلن تخصصی رسانه ای با برخورداری از امکانات لازم و کافی برای ایجاد یک خبرگزاری قدرتمند (در حد و اندازه خبرگزاری های مطرح ایران) به همت ایشان انجام و پس از تأیید مشاورین رسانه ای وی به مرحله اجرایی شدن در آمد.
در سال ۱۴۰۲ پس از سپری نمودنِ بیش از یک دهه کار رسانه ای، خبر تأسیس اولین رسانه تاب آوری اجتماعی ایران که به اختصار رسانه تاب آوری ایران نام نهاده شد از سوی ایشان در رسانه ها و پایگاههای مختلف شبکه های اجتماعی اعلام گردید.
با اجرای برنامه های طراحی شده در این وبسایت و طی شدنِ مسیر از پیش تعیین شده امورات این رسانه، دستور کار نهایی مربوطه که ایجاد خبرگزاری تاب آوری ایران بود در فرایند امور اجراییِ رسانه تاب آوری ایران قرار گرفت که در نهایت در تابستان سال ۱۴۰۳ اولین خبرگزاری تاب آوری ایران به همت دکتر جواد طلسچی یکتا رونمایی شد.
در پایان لازم به ذکر است به عنوان مهمترین خروجی از مجموعه فعالیت های تخصصی ایشان، چه در حیطه امور رسانه ای و چه کلیه موارد مطالعاتی و تحقیقاتی و تجارب کار عملی مددکاری اجتماعی تا به امروز بیش از ۱۵ کتاب (چه به صورت فردی و چه مشارکتی) در حوزه های مختلف مددکاری اجتماعی و تاب آوری موجود می باشد که همگی آنها در کتابخانه ملی ایران ثبت گردیده اند.
مجموعه کتاب های سه مورد کارزارهای رسانه ای مددکاران جتماعی و تحرکاتی همچون فوریتهای اجتماعی در بلایا و نیز باشگاه تاب آوری و تاب آوری در دنیای امروز، نمونه هایی از کتابهای ایشان می باشد.
در حال حاضر تعداد ۳ رسانه قدرتمند کشور با نام های ۱- رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان به نشانی iraniansocialworkers.ir و ۲- پایگاه خبری مددکارنیوز به نشانی madadkarnews.ir و همچنین ۳- خبرگزاری تاب آوری ایران اولین رسانه تاب آوری اجتماعی کشور به نشانی talisweb.ir تحت مدیریت مستقیم ایشان اداره می شوند.
مصاحبه و گردآورنده: یلدا فتوحی؛ دکتری مدیریت رسانه
بومیسازی مددکاری اجتماعی فرآیند انطباق تئوریها، شیوهها و روشهای مددکاری اجتماعی برای تناسب با زمینههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی محلی یک منطقه یا جامعه خاص است.
بررسی کنید که چگونه شیوه های مددکاری اجتماعی برای خدمت بهتر به جوامع محلی تطبیق می یابد. بیاموزید که چگونه ارزش ها و سنت های فرهنگی بر رویکردهای مددکاری اجتماعی تأثیر می گذارد.
مددکاری اجتماعی به عنوان یک حرفه، ریشه در جوامع غربی دارد. با این حال، همانطور که در سطح جهانی گسترش می یابد، توجه به این نکته که رویکردها به یک اندازه مناسب برای همه در زمینه های فرهنگی متنوع کار نمی کنند به رسمیت شناخته می شود. اینجاست که مفهوم «بومیسازی مددکاری اجتماعی» مطرح میشود. اما معنی دقیق آن چیست؟
به زبان ساده، بومیسازی مددکاری اجتماعی فرآیند انطباق تئوریها، شیوهها و روشهای مددکاری اجتماعی برای تناسب با زمینههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی محلی یک منطقه یا جامعه خاص است. این موضوع در مورد مرتبط و مؤثرتر کردن خدمات مددکاری اجتماعی در جوامع غیر غربی با ترکیب دانش، ارزشها و شیوههای بومی صدق می کند. Indigenization of social work
اگرچه بومیسازی بسیار مهم است، اما بدون چالش نیست:
بومی سازی مددکاری اجتماعی یک فرآیند مداوم است. محقق شدنِ این مبحث نیاز به گفتگوی مستمر بین مربیان مددکاری اجتماعی، شاغلین و جوامع محلی دارد. این موضوع شامل بازنگری آموزش مددکاری اجتماعی، روششناسی تحقیق و رویکردهای عملی است.
به عنوان مددکار اجتماعی، ما باید برای یادگیری از دیدگاه های فرهنگی مختلف باز عمل کنیم و مایل باشیم که مفروضات خود را به چالش بکشیم. تنها در این صورت است که می توانیم واقعاً به جوامع متنوعی که با آنها کار می کنیم خدمت کنیم و به زمینه ها و نقاط قوت منحصر به فرد آنها احترام بگذاریم.